VALUE: £1.5m
LOCATION: Stoke-on-Trent
DURATION: Eight months
DESCRIPTION: 

Stoke-on-Trent Sixth Form College three-storey extension.

We were delighted to be awarded a contract with Stoke-on-Trent Sixth Form College to deliver a three-storey extension and internal fit-out.

A building for the future

Originally founded in 1970, Stoke-on-Trent Sixth Form College was the first purpose-built sixth form college in the UK. Today, the college specialises in educating years 12 and 13, where students can gain AS, A2 and BTEC qualifications.

The scope of the project

We constructed a new extension to the college, extending the building to the east and standing three storeys in height.

Alongside the building works, we also delivered a complete internal fit-out. The creation of this 7,524 square foot space included new teaching facilities and workshops, as well as a large performance room and IT laboratories.

The new development was constructed within an existing operational campus building used by college staff, pupils and visitors. Therefore, as a live environment, the development needed to be delivered with due regard to the safety of all campus users and the smooth, uninterrupted operation of the college’s activities.

Our access strategy needed to be adapted and amended due to pre-start changes in third party access agreements.

The client worked with us to relocate on-site archive storage containers, street furniture, and the temporary removal of cast in-situ raised planting beds.

Building foundations also needed to be redesigned and subsequent working practices reconfigured due to the unearthing of a critical multi cored fibre optic cable running through the footprint of the extension.

Active interfaces and screening between our construction site and the live college environment were collaboratively worked through to ensure both parties could continue to operate effectively throughout the construction period. Team flexibility and frequent communication with the client were key to overcoming challenges on this project.

Value added

The learning environment has provided extra teaching capacity and more flexibility for the college.

Through these works, we achieved a light, modern and spacious learning environment to enable the college to expand their curriculum, entice students to choose their college, and enable the transition out of the facilities that were on loan from Staffordshire University next door.

“It’s vital that sixth form colleges provide young people with the very best facilities to nurture their talent before they head into the world of work or university. This project will ensure we deliver that.”

Matthew Marshall, Deputy Principal

We are Novus and this is our way
Building a legacy where people can live, work and thrive.

INFORMATION ABOUT HOW WE USE COOKIES

We use cookies to make our site work. A cookie is a small file that we put on your device. These cookies allow us to distinguish you from other users of our website, which helps us to provide you with a good experience when you browse our website and allows us to improve our site.
OUR COOKIES
Necessary Cookies
Necessary cookies enable core functionality such as security, network management and accessibility. You may disable these by changing your browser settings, but this may affect how the website functions.
Analytical Cookies
Analytical Cookies help us to improve our website by collecting and reporting information about how visitors use our site. This helps us to improve the way our website works, for example by ensuring that users are easily finding what they are looking.
Read more about the individual cookies we use, their duration and how to recognise them in our Cookie Policy.