VALUE: £529k
LOCATION: Lancaster, Lancashire
DURATION: 20 Weeks
DESCRIPTION: 

External repairs, redecoration, and installation of new bicycle stores to each of the blocks

Novus were delighted to be awarded a contract with long-time client Lancaster University for the external repairs and refurbishments to their Chancellor’s Wharf student accommodation.

About Lancaster University

Lancaster University is ranked as one of the best in UK; regularly making it into the Top 10 in the country. The Times recently awarded this prestigious educational institutional as International University of the Year in their “Good University Guide 2020.”

Novus have a long-standing partnership with Lancaster University having successfully completed a number of projects for the client in the past.


What is Chancellor’s Wharf?

Chancellor’s Wharf is a student halls of residence located on the edge of the historic City of Lancaster.

This purpose-built student accommodation comprises 244 study bedrooms across 3 blocks (Lune, Wyre and Kent) and is situated on the banks of the Lancaster Canal.


What Did Novus Do for the Client?

Novus were asked to undertake various external repairs to Chancellor’s Wharf, alongside the redecoration of the building’s exterior.

In addition, the University commissioned Novus to assist in the design and installation of new bicycle stores to each of the blocks.

The state-of-the-art cycle stores have a capacity for over 60 bicycles, with the intention of alleviating traffic congestion in the centre of Lancaster by encouraging their students towards cycling.


What Challenges Were Faced?

Aside from being of significant value to Novus and involving a key client, this project was memorable for a particular challenge faced.

Originally, the project was scheduled to take place over a 9-week period but very shortly after commencing the works, it became apparent that a population of House Martins and Swifts were nesting in the eaves.

Scaffolding was immediately stopped and a local Ecologist was brought in to evaluate when the birds would fledge their nests and work could re-commence.

Overall the works were completed in a 20 week timeframe, start-to-finish.


Client Feedback

Stakeholders from Lancaster University reported that they were delighted with the constant communication throughout the project and the overall standard of works delivered, which were finished defect-free.

Related Projects

We are Novus and this is our way
Constructing better environments for people to live, work and thrive /

INFORMATION ABOUT HOW WE USE COOKIES

We use cookies to make our site work. A cookie is a small file that we put on your device. These cookies allow us to distinguish you from other users of our website, which helps us to provide you with a good experience when you browse our website and allows us to improve our site.
OUR COOKIES
Necessary Cookies
Necessary cookies enable core functionality such as security, network management and accessibility. You may disable these by changing your browser settings, but this may affect how the website functions.
Analytical Cookies
Analytical Cookies help us to improve our website by collecting and reporting information about how visitors use our site. This helps us to improve the way our website works, for example by ensuring that users are easily finding what they are looking.
Read more about the individual cookies we use, their duration and how to recognise them in our Cookie Policy.