Stage set for refurbishment of Tamworth Assembly Rooms

  12 DECEMBER, 2017
Stage set for refurbishment of Tamworth Assembly Rooms

We're about to commence work on a multi-million pound project to transform the iconic Tamworth Assembly Rooms into a modern theatre fit for 21st century audiences. 

The Grade II listed, 128 year-old building has welcomed both The Beatles and The Rolling Stones to perform in the past and today hosts a diverse programme of events and activities for the local community.
 
The £4.8m makeover is part of the wider Enterprise Quarter project, a joint initiative between Tamworth Borough Council and Staffordshire County Council, funded by Staffordshire and Stoke on Trent LEP’s Single Local Growth Fund (£2.95m), the Heritage Lottery Fund (£903,400), Arts Council England (£365,000) and Tamworth Borough Council.
 
Over the next 14 months, we will be refurbishing, extending and modernising the historic building. The project will involve the creation of a café bar and exhibition space, a new box office, glazed double doors at the front and a brand new glass extension on the side of the building, which will be used as a studio space.
 
Accessibility will be enhanced with a new access ramp outside and an improved layout throughout and the current tiered seating will be replaced with new state-of-the-art retractable seating to create a contemporary and flexible theatre space. Back stage areas will be improved for performers and the building will be decorated throughout.
 
Although the theatre is being significantly refurbished and updated, its ornate historic features will be conserved and the new extension has been carefully designed to complement the character of the existing building.
 
Dean Povey, operations manager for Novus, said: “The Assembly Rooms are an iconic part of Tamworth’s history and landscape. We’re looking forward to working closely with Tamworth Borough Council to bring the theatre up to date for the 21st century while ensuring it remains true to its heritage. Our team are all highly experienced in working with historic listed buildings like the Assembly Rooms and are committed to delivering a high quality of finish.”
 
David Frost CBE, Chairman of the Staffordshire and Stoke LEP, said: “The refurbishment of the Assembly Rooms is an important step forward in the transformation of Tamworth. Creating a vibrant and attractive town centre will increase visitor numbers, boost the local economy and create jobs, benefitting both Tamworth and the wider area.”
 
Tamworth Borough Council’s Cabinet member for Regeneration, Cllr Steve Claymore, said: “Tamworth Assembly Rooms is a very iconic and historic building and this project represents a significant investment in its future for the people of Tamworth and beyond to enjoy. We’re pleased to be working with Novus Property Solutions and I’m looking forward to seeing the theatre being transformed into a more modern venue that the whole town can be proud of.”
 
Other members of the project team include Brownhill Hayward Brown Architects, who have worked on the designs for the landmark building, Keelagher Okey Klein quantity surveyors, Cundall structural engineers and mechanical and electrical engineers BWB Consulting.
 
The whole project is being managed by appointed project managers Rider Levett Bucknall UK.

SEARCH
RECENT NEWS
new bench at care home

NOVUS AND CROWN PAINTS DONATE A NEW BENCH TO A SHELTERED SCHEME GARDEN

Having recently completed the patio area as part of another social value project, the newly gifted park bench was the perfect finishing touch. Made from recycled materials The bench donated to the project was made from entirely recycled materials, having been manufactured by Novus supply partner Crown Paints. To make the bench, Crown Paints recycled empty paint tins that had been returned to them, which was then given to Novus. Refurbishment contract with Clarion Housing In turn, Novus donated the bench to our clients Clarion Housing to be used at one of their sheltered scheme where Novus were undertaking a full refurbishment contract. Throughout the works, the residents at the sheltered scheme have reportedly been very pleased with the work that our teams have completed. This was reflected in the generous thank you card that our Southampton office recently received from the residents once the work was completed. Laura Shotter – Contract Liaison Officer for Novus Southampton said: “The residents were so complimentary about Novus and everyone that have been involved with the work. I look forward to going through each individual response and sharing them with the team.” “We would like to extend our thanks for their patience, support, and understanding. As a token of our gratitude, Novus wanted to give something back.” The garden and patio area The residents are very proud of their garden area and love spending time in the fresh air, either socialising, gardening, or just relaxing. Novus have recently completed the patio area of the garden as part of another social value project at the sheltered scheme. As such, the bench made a logical accompaniment to the patio area and the perfect gift to say thank you to the residents. What next? Novus will be revisiting the sheltered scheme in the coming weeks to plant some trees in their new car park area as part of another social value project. Our team will be meeting on-site with members of Clarion Housing where both teams will get stuck-in to help plant the saplings. Watch this space for updates and pictures. Being Authentic is the Novus Way Our work with communities and in social value initiatives such as this one embraces the Novus value of “Be Authentic”. Novus aim to demonstrate the importance of social value in any given contract and we work closely with our clients to help make a difference in local communities. More social value projects If you are interested in finding out more about Novus social value projects, take a look at https://www.novussolutions.co.uk/our-approach/csr  

INFORMATION ABOUT HOW WE USE COOKIES

We use cookies to make our site work. A cookie is a small file that we put on your device. These cookies allow us to distinguish you from other users of our website, which helps us to provide you with a good experience when you browse our website and allows us to improve our site.
OUR COOKIES
Necessary Cookies
Necessary cookies enable core functionality such as security, network management and accessibility. You may disable these by changing your browser settings, but this may affect how the website functions.
Analytical Cookies
Analytical Cookies help us to improve our website by collecting and reporting information about how visitors use our site. This helps us to improve the way our website works, for example by ensuring that users are easily finding what they are looking.
Read more about the individual cookies we use, their duration and how to recognise them in our Cookie Policy.