Redecoration on a grand scale

  14 DECEMBER, 2017
Redecoration on a grand scale

We're in the midst of a programme of exterior redecoration works for a stunning baroque mansion in York. 

Beningbrough Hall, an 18th century Italian-style baroque house and landscaped gardens, is owned and managed by the National Trust in partnership with the National Portrait Gallery. The hall’s architectural grandeur is the perfect setting for the many 18th century portraits in the collection.
 
The National Trust is committed to preserving historic monuments and properties like Beningbrough Hall for future generations to enjoy. As part of its ongoing maintenance programme, the Trust approached us to carry out a series of repairs and redecoration works to the exterior of Beningbrough Hall this summer.
 
The extensive project will be carried out by operatives from our York office over the next 12 months. So far this year, the team has completed pre-decoration repairs to the exterior woodwork and metalwork on both the main hall and several small cottages within the grounds.
 
Paints from Dulux’s exterior range were specified to provide the historic hall with the ultimate protection from the elements for years to come. The colour specification was carried out in consultation with the National Trust and involved specially mixing colours to match the old lead paint used at Beningbrough Hall as closely as possible to ensure that the refreshed paintwork remained in keeping with the building’s heritage.
 
The hall is open to the public every day during the summer, meaning that we had to liaise closely with staff to limit disruption and ensure that the visitor experience was not adversely affected by the vital works.
 
Access was one of the main challenges, especially as the hall remained open throughout the duration of the project. A full scaffolding system would have been too disruptive so the team utilised a cherry picker to access the difficult to reach areas. This had to be moved to different areas of the site regularly throughout the course of the project so we worked with staff to ensure this process ran smoothly each time.
 
Nick Haigh, Novus’ operations manager in York commented: “Beningbrough Hall has many beautiful but delicate features including 18th century sash windows with original glass, which would have been costly to fix if damaged. The team all showed great care and attention to detail to ensure that we were able to refresh and preserve this stunning building.”

SEARCH
RECENT NEWS
Refurbished Room for Homeless

FROM GAMES ROOM TO BEDROOM FOR A HOMELESS SHELTER

Demonstrating our commitment to Corporate Social Responsibility, the Novus Bangor Office have refurbished an unused games room into a bedroom in support of helping a local Homeless Shelter.   A Helping Hand to the Homeless of Wales During the cold winter months, it goes without saying that a warm bed for the night is invaluable to a member of the homeless community. With that in mind, the Novus Bangor Office worked in partnership with North Wales Housing Association recently to support a bedroom upgrade. Novus provided their refurbishment services to help a local homeless shelter transform a disused existing games room into a much needed, well equipped, and comfortable extra bedroom. With over 400 rough sleepers in Wales alone, the scale of the problem is seemingly huge. As part of our commitment to helping those who are at their most vulnerable in society, Novus Bangor Office  wanted to help tackle homelessness in North Wales by providing a helping hand. The completed upgrade now gives one extra person a bed for the night during these colder nights. It is hoped that the facility will also be used by over 300 people in the coming year. A Team Effort The newly refurbished bedroom has benefitted from new doors to both the entrance and wardrobe, these kindly were supplied and fitted by BDL Fire Protection. Complete refurbishment of the flooring was generously donated by Ross Hughes Flooring. Subcontractors PJR Electrical completed all electrical work from new plug sockets to repositioning the CCTV camera. Finally, there was a new sink facility fitted and full decoration of the room including a bed, mattress, bedside table, and chest of draws. CSR at Novus Corporate Social Responsibility is at the core of everything we do at Novus and we are extremely proud to help support such a fantastic project. For more information about the social value work that Novus are involved in, please visit our CSR page.

INFORMATION ABOUT HOW WE USE COOKIES

We use cookies to make our site work. A cookie is a small file that we put on your device. These cookies allow us to distinguish you from other users of our website, which helps us to provide you with a good experience when you browse our website and allows us to improve our site.
OUR COOKIES
Necessary Cookies
Necessary cookies enable core functionality such as security, network management and accessibility. You may disable these by changing your browser settings, but this may affect how the website functions.
Analytical Cookies
Analytical Cookies help us to improve our website by collecting and reporting information about how visitors use our site. This helps us to improve the way our website works, for example by ensuring that users are easily finding what they are looking.
Read more about the individual cookies we use, their duration and how to recognise them in our Cookie Policy.