Latest News

Novus to carry out £1.5million refurbishment programme at Lancaster University this summer

NOVUS TO CARRY OUT £1.5MILLION REFURBISHMENT PROGRAMME AT LANCASTER UNIVERSITY THIS SUMMER

  09 AUGUST, 2018
We have been appointed to deliver a refurbishment programme to the Pendle and Grizedale accommodation blocks at Lancaster University’s Bailrigg campus totalling £1.5 million. The project will see Novus refurbish the common areas including new flooring, handrails, suspended ceilings, communal entrance doors, door systems, installation of new power sources and data provision throughout the halls. Works will run over the summer and be completed before students arrive in September. Lancaster University Lancaster University is a top 10 university as ranked by the Complete University Guide. The project is designed to help the accommodation maintain its award-winning status having won the Best University Halls in the National Student Housing Awards 2017 for the seventh year running. Novus University Projects Liam Cox, contracts manager at Novus, said: “This new contract follows our work on a series of projects with Lancaster University over the past 10 years. “Students are universities’ lifeblood and many institutions are making investments in their accommodation and facilities to help them attract greater numbers from around the world. We’ve been appointed to over £12 million worth of projects in the sector in the past 12 months, as a result.” Lancaster University Feedback Helen Wood, senior project manager, facilities division at Lancaster University, said: “Ensuring our campus provides our students with a great experience throughout their university life is key. We’re looking forward to seeing the finished facilities come together ahead of our 2018 students joining after summer.”
Novus to deliver new apartments at sheltered accommodation scheme in Solihull

NOVUS TO DELIVER NEW APARTMENTS AT SHELTERED ACCOMMODATION SCHEME IN SOLIHULL

  31 MAY, 2018
Contractor Novus has been appointed to deliver a £1.29m project to build 13 new two-bedroom apartments at a sheltered accommodation scheme in Solihull. The development, for the Sir Josiah Mason Trust, will see Novus deliver a full refurbishment at Mason House in Shirley. The 13-month project will include the construction of a new extension, one half being two-storey while the other half is an additional floor over the existing one-storey property which will involve underpinning the existing foundations. The construction will also provide a new reception area and communal space as well as making a range of improvements to the building’s existing corridors. On the new roof, there will be new PV solar panels installed to generate hot water for the apartments. The Josiah Mason Trust provides sheltered accommodation, residential care and extra care housing to over 200 people across the West Midlands.  Mark Foxall, contracts manager at Novus Property Solutions, said: “Our work with the Sir Josiah Mason Trust will allow the charity to deliver an even greater level of service to its residents in Solihull. This is an exciting project for Novus and we’re looking forward to building on our relationship with Josiah Mason.” David Healey, chief executive at the Sir Josiah Mason Trust, said: “The new frontage and refurbishment of our Mason House apartments will breathe fresh life into the scheme and allow us to help more people in the community. “This is the first major development undertaken by the trust in recent years and we’re looking forward to seeing it finished next year.”
Breaking new ground for hospice extension

BREAKING NEW GROUND FOR HOSPICE EXTENSION

  04 FEBRUARY, 2018
We invited two teenagers with disabilities to take the lead in a ground-breaking ceremony to mark the start of construction on a new state-of-the-art care facility for a children’s hospice in Stoke-on-Trent.   The ceremony was the first milestone of a multi-million-pound extension project being undertaken for The Donna Louise Hospice. The hospice offers emotional support, short breaks, respite care and symptom management, as well as a place for normality with fun activities for seriously ill children and teenagers and their families. Braving a cold December morning Charlotte Thom aged 20 and Chloe Wilkes aged 19, who have both been supported at The Donna Louise for a number of years, operated the digger from their wheelchairs to break ground on site and get the project officially started. Designed by Tarpey Woodfine Architects, the new care facility will be known as The Denise Coates Foundation Building and will expand the invaluable service offered by the hospice to support those over the age of 19. Once complete in late 2018, the new centre will provide facilities for day care and overnight respite for young adults. The three-storey building has been designed to meet the needs of young people cared for by The Donna Louise Hospice, to support them in their transition to adulthood and assist them with independent living. The building includes five bedrooms, all with ensuite facilities, as well as a communal lounge and adjustable kitchen. There will also be offices for staff and space to provide a wide range of physical and emotional therapies. The whole building will be fully accessible throughout including the newly landscaped garden area. The creation of the Denise Coates Foundation Building ensures that the young adults who are so well served by The Donna Louise Hospice as children will be able to benefit from continuity of care, support and friendship in an environment specifically designed for them. Professor Sue Read, Chair of The Donna Louise Board of Trustees, said “This is by far the biggest single change to the charity since it opened. We cannot thank the Denise Coates Foundation enough for this very generous support, which means that we can forge ahead with our plans to deliver a meaningful service to our young adults as soon as possible.”
Stage set for refurbishment of Tamworth Assembly Rooms

STAGE SET FOR REFURBISHMENT OF TAMWORTH ASSEMBLY ROOMS

  12 DECEMBER, 2017
We're about to commence work on a multi-million pound project to transform the iconic Tamworth Assembly Rooms into a modern theatre fit for 21st century audiences.  The Grade II listed, 128 year-old building has welcomed both The Beatles and The Rolling Stones to perform in the past and today hosts a diverse programme of events and activities for the local community. The £4.8m makeover is part of the wider Enterprise Quarter project, a joint initiative between Tamworth Borough Council and Staffordshire County Council, funded by Staffordshire and Stoke on Trent LEP’s Single Local Growth Fund (£2.95m), the Heritage Lottery Fund (£903,400), Arts Council England (£365,000) and Tamworth Borough Council. Over the next 14 months, we will be refurbishing, extending and modernising the historic building. The project will involve the creation of a café bar and exhibition space, a new box office, glazed double doors at the front and a brand new glass extension on the side of the building, which will be used as a studio space. Accessibility will be enhanced with a new access ramp outside and an improved layout throughout and the current tiered seating will be replaced with new state-of-the-art retractable seating to create a contemporary and flexible theatre space. Back stage areas will be improved for performers and the building will be decorated throughout. Although the theatre is being significantly refurbished and updated, its ornate historic features will be conserved and the new extension has been carefully designed to complement the character of the existing building. Dean Povey, operations manager for Novus, said: “The Assembly Rooms are an iconic part of Tamworth’s history and landscape. We’re looking forward to working closely with Tamworth Borough Council to bring the theatre up to date for the 21st century while ensuring it remains true to its heritage. Our team are all highly experienced in working with historic listed buildings like the Assembly Rooms and are committed to delivering a high quality of finish.” David Frost CBE, Chairman of the Staffordshire and Stoke LEP, said: “The refurbishment of the Assembly Rooms is an important step forward in the transformation of Tamworth. Creating a vibrant and attractive town centre will increase visitor numbers, boost the local economy and create jobs, benefitting both Tamworth and the wider area.” Tamworth Borough Council’s Cabinet member for Regeneration, Cllr Steve Claymore, said: “Tamworth Assembly Rooms is a very iconic and historic building and this project represents a significant investment in its future for the people of Tamworth and beyond to enjoy. We’re pleased to be working with Novus Property Solutions and I’m looking forward to seeing the theatre being transformed into a more modern venue that the whole town can be proud of.” Other members of the project team include Brownhill Hayward Brown Architects, who have worked on the designs for the landmark building, Keelagher Okey Klein quantity surveyors, Cundall structural engineers and mechanical and electrical engineers BWB Consulting. The whole project is being managed by appointed project managers Rider Levett Bucknall UK.
PRESS OFFICE
Sophie Seddon-Hall
Telephone: 07973 345873
Email: sophie.seddon@novussolutions.co.uk
SEARCH
NOVUS NOW