analysing website visitors
Case Study Search /

321 Stone Road - Carbon Neutral Home /

  • 321 Stone Road - Carbon Neutral Home
  • 321 Stone Road - Carbon Neutral Home
  • 321 Stone Road - Carbon Neutral Home
  • 321 Stone Road - Carbon Neutral Home
  • 321 Stone Road - Carbon Neutral Home

Contract Value: £450,000
Duration: 9 months
Location: Stafford
Work Description: New build residential property based around the principles of Passivhaus

This ambitious environmentally-friendly residential project in Stafford is based around the principles of Passivhaus. These principles, which include high levels of air tightness, excellent U values and careful avoidance of thermal bridging, were applied throughout the project to achieve the energy efficiency required by the client.
 
As part of the build, the team installed thermally efficient insulation, triple glazed windows and a nine-metre lift and slide triple glazed door. Solar panels, underfloor heating, a mechanical ventilation system with heat recovery and an air source heat pump also feature as part of the energy efficient design. As a result, the building has achieved a 100% improvement over the target emission rate of the building regulations, meaning the house is exceptionally close to being carbon neutral.
 
The residential property, designed by architect Ian Foden for his own family, incorporates two traditionally built block and brick buildings; one of which is a two storey building housing all four bedrooms and three bathrooms while the other single storey block provides an open plan living area including kitchen. We worked closely with Ian throughout the project to ensure that his precise requirements were followed.
 
A timber built link joins both buildings together seamlessly and we ensured that the same level of
insulation and air tightness were achieved throughout all areas of the building.
 
Ian said of the project: “Finding the right balance between performance and aesthetics was critical to the success of this project and was something which Novus was well aware of throughout. In all regards, Novus met my high expectations. The team paid great attention to the details and maintained a high standard of work. Not only did they meet all of the design parameters, but they did it in a very ‘user friendly’ way.
 
“It has been a pleasure to work with such talented people, and I will always be grateful for the way they helped me realise the dream.”
 

Back to case studies